Cambridgen historiaa ja perinteitä, osa 2/768657

Katsoin ensimmäistä kertaa tarkemmin yliopiston vaakunaa. Se on itse asiassa melko herttainen. Kulmissa olevat leijonat (?) vaikuttavat aika veijareilta.

Image

 

Vaan se siitä.

Joitakin juttuja ensimmäisestä viikostani on vielä jäänyt sanomatta.

Ensinnäkin, Cambridgen colleget järjestävät paljon pukuillallisia (formal). Näihin pitää siis pukeutua asiaankuuluvasti: oma collegeni taitaa olla koko yliopiston liberaalein, kun pelkkä puku riittää. Suuressa osassa muita collegeja tulee sen sijaan laittaa myös yliopiston kaapu eli gown päälle. 

Tässä yksi kuva Cambridge-kaavuista: 

 

 

Image
Cambridgen maisteriskaapu. Lähde: http://andrewsandpygott.wordpress.com/academic-dress/

 Vaikea keksiä, mistä Harry Potter on saanut innoituksensa.

Itse tulen ilmeisesti tarvitsemaan kaapua vasta valmistuessani, paitsi jos joskus päädyn syömään sellaiseen collegeen, joka edellyttää kaavun pitämistä myös vierailta. Tavallaan harmittaa, että päädyin collegeen joka ei vaadi kaavun käyttöä, sillä olisihan se siistiä ehkä kerran tai kahdesti syödä kaapu päällä. Varmaan vain perinneuskollisin britti kykenee nauttimaan siitä vielä sadannella kerralla.

Minun collegessani on joka tapauksessa kerran viikossa formal, ja kävin siellä viime keskiviikkona. Porukkaa oli melko vähän, sillä lukukausi ei ole vielä alkanut, mutta siellä kyllä tapasi kiinnostavia ihmisiä, kuten yhdysvaltalaisen National Institute of Health -puljun professorin, joka oli tullut Cambridgeen viettämään tutkimusvapaata. Collegeissa todella tapaa hyvin monipuolisesti erilaisia ihmisiä. Ilta oli muutenkin mukava; ei tarvinnut juoda snapseja eikä laulaa, vaan sai keskittyä keskusteluun.

Luin muuten collegejen historiasta hieman lisää. Cambridgen yliopistohan perustettiin, kun osa Oxfordin oppineista sai tarpeekseen kiistoista paikallisten kanssa ja päätti lähteä muualle. Tämä johti Cambridgen yliopiston perustamiseen vuonna 1209. Mallia yliopiston rakenteeseen otettiin luostareista, ja juuri tämän takia syntyivät colleget, joissa elettiin, syötiin ja rukoiltiin (vanhoilla collegeilla on kaikilla omat kirkkonsa). Cambridgen rahvaskaan ei ilmeisesti aina ollut kovin iloisia uusista akateemikkonaapureistaan, minkä takia vanhimmat colleget ovatkin melko linnoitusmaisia korkeine portteineen ja muureineen

– – –

Olen harrastanut aika pitkään klassista laulua, ja toiveenani on ollut löytää mielekäs tapa jatkaa kyseistä harrastusta täälläkin. Laitoinkin perjantaina collegeni Facebook-ryhmään viestin, jossa tiedustelin, josko joku sattumalta osaisi soittaa pianoa ja olisi kiinnostunut liedien säestämisestä. En odottanut saavani vastausta, mutta sainkin lähes saman tien viestin kiinalaiselta nuorelta naiselta, joka ilmeisesti rakastaa nimenomaan oopperaa ja klassista yksinlaulua, ja vielä soittaa pianoa. Mieletöntä! Kävin hänen ja parin muun collegelaisen kanssa myöhemmin illalla pubissa. Tapaamme kenties ensi viikolla ja testaamme Schubertiä tms.

 

Nyt istun kahvilassa, jossa on tappavan kuuma. Lähden varmaan jossain vaiheessa salille. Toivotan kaikille Suomessa oleskeleville lukijoilleni mukavan lumista sunnuntai-iltapäivää! Täällä lumesta ei ole tietoakaan.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s