Tyhjät käytävät

Cambridge on ison maailman mittaluokassa pieni kaupunki; se on suurin piirtein Suomen sivistyksen kehdon, Turun, mittaluokassa. Yliopisto on sen keskus, ja undergraduate-opiskelijat ovat yliopiston sielu. Nämä perustutkinto-opiskelijat ovat kuitenkin täällä vain pienen osan vuodesta. Vuodessa on kolme lukukautta: Michaelmas (lausutaan ”MIKLmas”), Lent ja Easter Term, jotka kukin kestävät reilut kaksi kuukautta. Kun kaikkien lukukausien alusta ja lopusta ottaa pois viikon, saadaan full termit, joiden aikana undergradien tulee olla paikalla ja jolloin esim. järjestetään luentoja ja pienryhmäopetusta. Näiden välissä on jopa puolentoista kuukauden tauot; kesällä tietenkin vielä paljon pidemmät. Tauot eivät ole lomia vaan niiden aikana on tarkoitus opiskella kotona.

Ensimmäinen full term, jonka itse vietin täällä, päättyi viime torstaina. Ja kyllähän eron tosiaan huomaa. Kahvilassa on yhtäkkiä tilaa, ja oikiksen kirjasto on lähes tyhjillään. Kenties positiivisimpana puolena: pyörätelineitä on taas vapaana, eikä pyörää tarvitse lukita esim. puuhun.

En nyt viitti laittaa mistään tyhjistä käytävistä kuvia. Tässä paljon kivempi näkymä Camjoelle.

En ole varma, onko tämä hyvä vai huono systeemi. Ajattelisin, että tämä hyödyttää ainakin tutkijoita ja henkilökuntaa, joilla on tasaisin väliajoin mahdollisuus syventyä tutkimukseen ilman, että opetusvelvollisuus painaa päälle. Ja kenties tämä vaikuttaa myös siihen, että lukukausien ajan myös panostetaan opetukseen. En tiedä, onko tässä mitään syy-seuraussuhdetta, mutta nimenomaan kandiopetukseen panostetaan kyllä täällä hurjan paljon. Opiskelijat saavat viikoittain supervision-nimistä pienryhmäopetusta muutaman hengen ryhmissä tai jopa kahdestaan opettajan kanssa, muuta pienryhmäopetusta ja tietenkin luentoja. (Sen sijaan monet maisteriohjelmat täällä tuntuvat olevan hieman juosten kustuja rahasampoja, ainakin mitä tutuilta olen kuullut. Mutta saahan niistä komian tutkinnon.)

Undergraduate-elämä on täällä siis todella intensiivistä. Kahdeksan viikon jaksojen aikana pitää kirjoitella yhdestä useampaan esseetä viikossa supervisioniin ja hoitaa muut akateemiset hommat, mutta tietysti myös nauttia yliopistoelämästä muuten, eli soutaa, ryypätä kaavuissa ja käydä kuorossa. Melko tehokas pitää olla, että saa kaiken tämän hoidettua. Paikallisessa ylioppilaslehdessä ehdotettiin vastikään, että Oxbridgen (eli Oxfordin ja Cambridgen) korkeahkot itsemurhaluvut ovat jopa kytköksissä lyhyisiin jaksoihin. En jaksa uskoa tähän; veikkaan, että tänne nyt vain tulee perfektionistihenkistä porukkaa, joille vaativa ympäristö tuottaa sietämättömiä paineita.

Voisin ajatella, että nykyinen systeemi on myös aika rankka esim. aasialaisille tai muuten kaukaa saapuville opiskelijoille, joilla ei välttämättä ole varaa matkustaa kotiin jaksojen välillä. Mahtaa olla ankeaa, kun eurooppalaiset kaverit menevät kotiin, ja itse joutuu katselemaan yliopiston tyhjiä käytäviä – ainakin, jos perhe-elämä on mukavaa eikä joutuisi asumaan portaiden alla komerossa. Hieman tuli huono omatunto, kun korealainen tuttu kertoi käyvänsä kotona kerran vuodessa, ja itse olin juuri ostanut lentolipun Suomeen 29 eurolla.

–          –

Itse olen jo alkanut tehdä hieman kirjoitustyötä täällä. Olen kyllä onnekas: väikkärinohjaajani antaa hyvin yksityiskohtaista palautetta teksteistäni päivässä-parissa. Monet muut valittavat, että heidän ohjaajansa ovat liian kiireisiä. Toisaalta on minulla pari ”luokkakaveria”, jotka tapaavat ohjaajansa joka viikko, ja joiden pitää joka kerta toimittaa monta sivua tekstiä. Siinä on jo hieman liikaa hosumista omaan makuuni.

Niin, ja olen vajaat kaksi viikkoa Suomessa ajanjaksolla 2.-13.4. Siispä jos jotakuta nappaa törmäillä, niin laittakaapa viestiä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s