Tulevaisuutesi kahdessa tunnissa: tenttikausi Englannissa

Cambridgessa on kevään tenttikausi päällä, ja tiedekunnan seinältä löytyi tällainen lappu:

Image

Lapussa siis muistutetaan, että tenttien jälkeen ei pitäisi esim. heitellä jauhoja ja kananmunia ympäriinsä.

Siitä tuli taas mieleeni aihe, josta olen kirjoittanut aiemminkin: miten armoton tämä systeemi täällä on.  Koko vuoden oppiminen mitataan monessa aineessa 2-3 tuntia kestävällä tentillä. Esim. oikiksessa otetaan vuodessa yleensä 4 kurssia, joista jokaisen arvosana määräytyy tämän muutaman tunnin perusteella. Uusimismahdollisuutta ei ole.

Tämä systeemi on minusta ihan järjetön. Mitä jos on päänsärkyä tai rajut kuukautiskivut tenttipäivänä? Harmin paikka.

Tapasin tässä yhtä kaveriani, joka opiskelee muualla Englannissa. Hän kertoi, että hänen ystävänsä isä oli sairastunut vakavasti juuri ennen tenttikauden alkamista. Yliopisto oli joustava ja kertoi, että hän saa suorittaa tentit myöhemmin — vuoden päästä, siis samaan aikaan kuin seuraava vuosikurssi. Hänen valmistumisensa siirtyi vuodella tämän takia. Mitäs teet siinä välissä? Mäkkärin kassa odottaa.

Suomen ylioppilaskirjoitukset ovat toki jossain määrin samanlaiset, mutta huonosti menneitä ylioppilaskirjoituksia voi käydä korottamassa myöhemmin, ja yliopistokelpoisuutensa voi osoittaa myös pääsykokeessa. Täällä yliopiston arvosanat sen sijaan ratkaisevat pääsyn jatko-opintoihin ja jopa työpaikkoihin.  Kun järjestelmä on tällainen, niin kyllähän siitä selvittyään tekee varmasti mieli vähän heitellä jauhoja ja kananmunia.

 

Olin jokusen kuukauden Turun yliopistossa tohtorikoulutettavana ennen kuin sain tietää, että minut oli hyväksytty tänne, ja tarkistin siellä myös tenttejä. Suomessa ollaan kyllä melko lepsuja tenttien suhteen: niitä saa yleensä esimerkiksi uusia aika monta kertaa. Tässä on ihan kiistatta joitakin huonoja puolia. Esimerkiksi tentinlaatijat eivät ehkä panosta tenttien laatimiseen eikä korjaamiseen hirveästi, kun niitä pitää tehdä liukuhihnalta. Ja olihan se hieman turhauttavaa, kun opiskelijat tulevat kokeilemaan onneaan tenttiin — tosin oikiksessa sentään tiedetään, että kauniilla höpönlöpöllä ei irtoa pisteitä, joten yleensä mitään epämääräisiä monen sivun laverteluita ei tarvinnut lukea.

Mutta kyllähän Suomen systeemi on todella paljon inhimillisempi. Meillä — ainakin oikiksessa — on minusta muutenkin mielekkäämpi suhtautuminen tentteihin kuin täällä: kunhan tentit läpäisee, niin hyvä. Tutkielmissa ja työharjoitteluissa mitataan sitten sitä, että osaako oikeasti jotain.

 

Mutta hei: aurinko paistaa!

2014-05-18 16.00.43

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s